Hoe goed zijn proteine poeders voor je?
Proteinepoeder is populair. Mensen mengen het in hun ochtend smoothies, mengen het in hun warme ontbijtgranen, en gebruiken het in hun gebakken producten. Ze drinken het in smoothies voor na de training of als maaltijdvervanger. Het lijkt misschien dat het gebruik van proteinepoeder een essentieel onderdeel is van gezond en fit blijven. Maar is eiwitpoeder wel goed voor je? Dit zijn de voor- en nadelen, en mogelijke bijwerkingen van het toevoegen ervan aan je dieet en fitnessroutine.
Wat is proteinepoeder?
Proteinepoeder is een voedingssupplement dat gemaakt wordt door eiwitrijk voedsel of voedselbestanddelen tot poeder te verwerken. Het kan gemakkelijk worden toegevoegd aan smoothies, dranken en andere voedingsmiddelen om het eiwitquotiënt te verhogen.
Veel mensen vinden dat extra proteine poeder een handigere manier zijn om ervoor te zorgen dat ze hun aanbevolen hoeveelheid binnenkrijgen. Dat geldt vooral voor mensen die meer dan gemiddelde hoeveelheden eiwit consumeren, zoals degenen die met krachttraining spieren willen opbouwen.
Waar wordt proteine poeder van gemaakt?
Voedingsmiddelen die gebruikt worden om eiwitpoeder te maken kunnen bestaan uit planten (erwten, sojabonen, hennep), zuiveleiwitten (wei of caseïne), of eieren. De meeste eiwitpoeders hebben extra ingrediënten, waaronder zoetstoffen (kunstmatig of natuurlijk), verdikkingsmiddelen, kunstmatige smaak- of kleurstoffen, en toegevoegde vitaminen en mineralen.
Wat doet proteine poeder met je lichaam?
In wezen heeft eiwitpoeder dezelfde gezondheidsvoordelen voor je lichaam als andere eiwitbronnen – het is alleen een handigere en veelzijdigere manier om deze voedingsstof te consumeren. Genoeg eiwitten binnenkrijgen is van vitaal belang voor de algemene gezondheid en het welzijn.
Eiwitpoeders leveren aminozuren om zaken als spiermassa, communicatie, transport en vochtbalans in het lichaam in stand te houden. Het behoud van je spiermassa is van vitaal belang voor het leven en de gezondheid, dus voldoende eiwitten binnenkrijgen om tekorten aan aminozuren te voorkomen is heel belangrijk.
Mensen die niet genoeg eiwitten binnenkrijgen kunnen zich zwak en vermoeid voelen, voegt ze eraan toe, en een tekort aan eiwitten kan ervoor zorgen dat je vaker ziek wordt en voedingsonevenwichtigheden ervaart.
Is eiwit poeder goed voor je?
Het is belangrijk op te merken dat eiwit poeder gebruikt moet worden als aanvulling, en dat je niet al je eiwitten alleen uit eiwitpoeders moet halen. Voedselbronnen zijn de beste manier om in je eiwitbehoefte te voorzien. Dat gezegd hebbende zijn eiwitpoeders handig als je weinig tijd hebt, of onderweg bent. Het kan moeilijk zijn om eiwitbronnen te vinden die zowel handig te bereiden zijn als geen koeling vereisen, dus eiwit poeders kunnen een eenvoudige manier zijn om dit gat op te vullen.
Afvallen met proteine poeder
Naast gemak kan proteine poeder helpen bij gewichtsverlies omdat het vullend is en honger kan helpen verminderen. Eiwitpoeder kan ook helpen bij het opbouwen van spieren. Proteine poeders die rijk zijn aan vertakte-keten aminozuren en leucine kunnen ook helpen de spiergroei te bevorderen. Bovendien kunnen mensen die veganistisch of vegetarisch zijn eiwitpoeder nuttig vinden, omdat het een complete bron van eiwitten en het volledige profiel van aminozuren biedt.
Dosering proteine poeder
Je kunt desgewenst elke dag proteine gebruiken. Toch raden experts het niet aan om poeders te gebruiken als je eiwitbron voor elke maaltijd. Het is namelijk echt moeilijk om de natuur na te bootsen, en door de mens gemaakte eiwitpoeders doen het bijna nooit beter dan voedseleiwitten in het aantal voedingsstoffen of beschermende effecten die ze bevatten.
Bijwerkingen van proteine
Matig gebruik van proteine poeder veroorzaakt gelukkig meestal geen bijwerkingen bij mensen. Maar volgens een overzicht kan eiwitpoeder bij chronisch gebruik en in grote hoeveelheden spijsverteringsproblemen, nierproblemen en vaatafwijkingen en disfunctie veroorzaken. Bovendien moeten mensen die allergisch of gevoelig zijn voor een ingrediënt in eiwitpoeder, zoals zuivel of soja, eiwitpoeder met die ingrediënten vermijden.